Biografie

Biografie

 Als tiener is hij in de 1972 begonnen met gitaarspelen. Een sinterklaas-kado in de vorm van een Egmond gitaar was het begin van een lange ontdekkingstocht in de muziek. Na een tijdje kreeg hij de beschikking over een geleende EKO electrische gitaar, en toen werd er naarstig geoefend op loopjes van Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Black Sabbath en Deep Purple. Op 15 jarige leeftijd kwam hij via Ad van Meurs (The Watchman) in kontakt met de folkgroep ‘Second Hand Home Made Jug and Blues band’. (Met de neven Bart en Tim van Asten) Een groep die muziek speelde van Big Bill Broonzy tot en met de Dubliners.

 Na een paar jaar in Tilburg sloot hij zich aan bij de groep Pegasus met Jopie Jonkers en Pieter Thijssen. In die tijd kocht hij zijn eerste bouzouki, die gebouwd was door Pieter Thijssen. Geinspireerd door het subtiele snarengetinkel van Donal Lunny en Andy Irvine stortte hij zich op dit instrument. (figuurlijk natuurlijk!) In die tijd werden de viool en bouzouki zijn belangrijkste instrumenten. Toen in Roland Verstappen een goede zanger en gitarist gevonden was, is Pegasus uitgegroeid tot een van de gerenommeerde folkgroepen van de 80-er jaren. Daarna heeft hij in twee andere folkgroepen gespeeld namelijk Finvarra (met o.a. Roland Verstappen) en Geantrai (met Jan van Stigt en Marc van Daal). Met Finvarra heeft hij nog op de Gentse feesten gespeeld, maar de hoogtijdagen voor de folkmuziek waren voorbij.
Een geluk was dat hij op de Gentse Feesten in 1981 de Ierse muzikanten van de groep ‘Afterhours’ van Ray Baron ontmoette. Toen Ray hem uitnodigde om als gastmuzikant een aantal nummers mee te spelen tijdens hun optreden op de Gentse feesten ging een droom in vervulling! In deze groep speelde ook het echtpaar Michael en Caroline Kilbane (Uilleann-pipes en Fluit). Met deze mensen klikte het zo goed dat Guy uitgenodigd werd voor een tour in Engeland. 28 optredens in 31 dagen, het echte muzikantenleven was begonnen! In Engeland was er in tegenstelling tot Nederland veel werk voor folkgroepen. In de jaren 1982 tot 1988 heeft hij verschillende tours met Michael en Caroline gedaan in Engeland en heeft daardoor veel muzikanten ontmoet. De muzikale activiteiten in Nederland stonden daardoor op een laag pitje.

In 1989 nam zijn muzikale loopbaan een onverwachte wending. Hij werd door Tom America gevraagd om Keyboards te spelen in de groep MAM. Dit was een tweede droom die voor Guy uitkwam. Hij was al jaren fan van deze groep en had wel eens laten vallen onder vrienden dat hij dolgraag in die band zou willen spelen, en nu werd hij nota bene gevraagd! Afgezien van het feit dat MAM een steile leercurve bleek, was het een erg productieve periode. Meteen werdt een aanvang gemaakt met het opnemen van een LP. Binnen korte tijd moest een repertoire worden ingestudeerd om daarmee de Nederlandse pop-padia af te struinen. Van Groningen tot Noord-Scharwoude en van Limburg tot Rotterdam speelde hij met MAM. In die tijd had de single ‘ongelofelijk’ het ver geshopt in de tip-parade, en was er veel media aandacht voor de groep. Diverse radio optredens (VARA popkrant 10 jaar) en zelfs nationale tv (Klokhuis, Carl Huybregts, de 5 uur show) hebben ze in die tijd gedaan. Dit waren de hoogtijdagen voor groepen als de Dijk, Trockener Kecks en The Scene.

Na een paar jaar in MAM gespeeld te hebben begon het toch weer te jeuken op volksmuziekgebied. Het maken van een plaat smaakte naar meer, en hij besloot met de groep MOIRA een cd op te nemen. Nadat hij door medemuzikanten voor gek was versleten, wie wil er nou een cd met Ierse muziek!, is in 1992 de cd ‘The Dutchman over the Border’ uitgekomen. Guy had zijn voorliefde voor Ierse muziek kunnen koppelen aan moderne arrangementen en had uiteindelijk muzikanten van professioneel niveau gevonden om zijn ideeen te verwezenlijken. Ook stonden op deze CD de eerste composities van zijn hand.

GROND EN CADANS DER GETOUWEN

In 1994 nam hij een radicaal besluit, hij besloot zich te gaan toeleggen op traditionele muziek van de Lage Landen. Doordat hij jaren met het arrangeren van Ierse muziek was bezig geweest voelde hij genoeg vertrouwen om ook de Nederlandse muziek zo te bewerken dat daar spannende arrangementen mee te maken zouden zijn. Het bleek te werken. In 1994 werd de groep ‘GROND’ opgericht. Met deze groep werdt een repertoire opgebouwd van muziek van de Lage Landen en werd een voorzichtig begin gemaakt met optredens. Nederlandse muziek op een hedendaagse manier bleek geen eenvoudige opgave. Vele muzikanten kwamen en gingen weer, ook lagen de optredens niet voor het oprapen. In 1999 besloot hij de impasse rond GROND te doorbreken met het project ‘Cadans der getouwen’. Met Gerard van Maasakkers en Anja van Reeth die de vokalen voor hun rekening namen en Raquel Gigot en Rudy Velghe van de groep ORION werd een CD met liederen van de spinners en wevers van de Lage Landen opgenomen. Het bleek een succesvol project. In Vlaanderen en Nederland was de pers erg lovend over ‘Cadans der getouwen’. Met deze groep werd een aantal theaters in Nederland en Belgie aangedaan en werd ook op o.a. Dranouter Folkfestival en het Tilburgs Folkfestival gespeeld.

In 2003 is de groep TJANE opgericht. Hiermee werd de koers van GROND voortgezet. In 2005 werd de CD ‘Mark’ opgenomen en uitgebracht. Wederom kwamen er lovende recensies uit Nederland en Vlaanderen. Op dit moment wordt duidelijk hoe het seizoen 2006/2007 er voor de groep uit gaat zien. Een reeks theateroptredens en festivals zijn reeds geboekt. Het ziet er dus rooskleurig uit!
In het seizoen 2006/2007 zal er ook weer opgetreden worden met het project Canans der getouwen. In een nieuwe bezetting zullen de liederen van de spinsters en wevers van weleer weer tot klinken komen.

GROEF is het geesteskind van Guy Roelofs, muzikant, docent en producer. Hij heeft in 2007 speciaal voor het Folkwoods festival een groep samengesteld. Het idee erachter was om traditionele muziek van de Lage Landen te arrangeren voor een grote groep, en het moest bestaan uit dansbaar repertoire. Met de balfolk-hausse in het achterhoofd heeft hij, uitgaande van oud materiaal, een hedendaagse invulling gegeven aan de instrumentalen en liedjes die GROEF speelt.”

Guy Roelofs kwartet 2010

In de loop van 2010 is het ‘Guy Roelofs Kwartet’ ontstaan. Op uitnodiging van de Rotterdamse gitaarreparateur Ad Vermeer heb ik een een ‘snaren-kwartet’ samengesteld. Omdat ik sinds 2009 fanatiek nyckelharpa ben gaan spelen heb ik de kans genomen om met dat instrument als middelpunt een kwartet samen te stellen. We spelen Europese muziek in de brede zin: van Zweden tot Frankrijk, van Ierland tot Bulgarije. Een ander belangrijk bestanddeel van het repertoire zijn mijn eigen composities. Met mensen als Rudy Velghe, Philip Masure en Jiroh Matulessy beland je dan als speler in een soort ‘snaren-nirvana’!

BRABANTLIED en het kinderliedjesproject ‘Liedjes van vroeger voor kinderen van nu’
BrabantLied is een voorstelling van oude Brabantse liedjes in een nieuw jasje, dat iedereen past. Liedjes over de Brabantse identiteit die teruggrijpen naar de Brabantse wortels en doorspekt zijn met universele thema’s. Toegankelijk, gezellig, interessant voor zowel Brabander als niet-Brabander.

Het repertoire bestaat uit Brabantse pareltjes uit de Nederlandse liederenbank. Hierbij is gebruikgemaakt van geschreven bronnen – zoals de boeken ‘Liederen en dansen uit de Kempen’ en ‘We hebben gezongen en niks gehad’. Gewenteld in pop, jazz en traditionele muziek van de Lage Landen strelen de liedjes het oor. Gebruikte teksten tussendoor prikkelen de geest. Ze zijn humoristisch, uitdagend en informatief. Een knipoog is hierbij nooit ver weg.

Liedjes van vroeger voor kinderen van nu

Tussen 2010 en 2013 kreeg Nele twee dochters, Mila en Marie, en werden Jenny en Guy trotse grootouders van Suus, Wies en Loet. Geen beter moment om kinderliedjes op te gaan nemen!

De aandacht voor traditionele muziek van de Lage Landen is niet om over naar huis te schrijven. Toch zingen kinderen, naast de hits van K3 en ‘Kinderen voor kinderen’, nog opvallend veel traditionele liedjes.  Het repertoire op deze cd varieert van klassiekers tot nummers opgeduikeld in oude boekjes. Voor de allerkleinsten zitten er een paar trage liedjes bij. Bij praktijktesten bleek dat het voor 3-jarigen nogal eens te snel ging bij de opnames die al voorhanden waren. Voor de iets oudere kinderen hebben we ook een paar snellere nummers.

Deze cd is het resultaat van twee en een half jaar verzamelen, arrangeren en opnemen. Ermee bezig zijn was een prettige, ontspannen belevenis: Er was geen tijdsdruk, er was in het begin zelfs niet het idee om een cd uit te geven. We hopen dat u als luisteraar door deze cd aangemoedigd zult worden om de liedjes weer te gaan zingen, het liefst samen met kinderen. Het van generatie tot generatie doorgegeven worden, is een van de mooiste complimenten die een leuk lied kan krijgen!

Gront is het geesteskind van Guy Roelofs, een Brabantse muzikant/componist, die met zijn instrumentale geluidslandschappen talloze beeldspraken oproept. Gepokt en gemazeld als hij is, produceert Guy een amalgaam van aanstekelijk lichtvoetige ritmes en aangenaam melancholische melodieën.

Doordat zijn elektronisch voortgebrachte klanken simpelweg organisch klinken, neemt Roelofs je mee op reis. Als ware het een boswandeling in de herfst, ervaar je de verkleuring van het loof, het vallen van de blaadjes en het opkomen van paddenstoelen.

Hier en daar hoor je het blubberen van een bijna drooggevallen ven of het leven in een vol geregende kreek.

Alles bruist en suist dat het een lieve lust is. De muziek van Gront ademt leven, en soms klinkt die herfst zelfs als de lente!

Michel van der Westen, maart 2023

Voor meer info: gront.guyroelofs.nl

Translate »